Borůvkové knedlíky
Můžete využít borůvky čerstvé i mražené, dokonce i borůvkový džem.
Ingredience
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 1 lžíci rozpuštěného másla nebo oleje
- 1 lžička cukru
- trochu soli
- 30 g droždí
- borůvky, tvrdý tvaroh, cukr a máslo na dokončení
Postup:
- Část mléka ohřejeme na vlažno, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
- Do vzešlého kvásku přidáme vejce, tuk, mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi 35 minut kynout.
- Z těsta odebíráme stejně velké kousky, plníme je borůvkami (nebo jiným ovocem) a pak vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme, po chvíli knedlíky otočíme, a až vyplavou, jeden na zkoušku vylovíme a rozkrojíme, je-li už těsto provařené. Také můžeme jednotlivé knedlíky lehce potřít rozpuštěným sádlem nebo olejem, pak je naskládat na pařák nad vroucí vodou a pod pokličkou zhruba 25 minut necháme pařit-vařit. Uvařené knedlíky propíchneme nebo natrhneme, aby vyšla pára.
- Na talíři sypeme strouhaným tvarohem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Související
-
Jahody vládnou letní kuchyni. Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky podle receptu šéfkuchaře
Jahodová sezóna je v plném proudu, proto není divu, že jahody zpracováváme na 100 + 1 způsobů. Vyzkoušet můžete třeba jahodové knedlíky podle Romana Sejvala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.