Borůvkové knedlíky

Můžete využít borůvky čerstvé i mražené, dokonce i borůvkový džem.

Ingredience
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíci rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 lžička cukru
  • trochu soli
  • 30 g droždí
  • borůvky, tvrdý tvaroh, cukr a máslo na dokončení

Postup:

  1. Část mléka ohřejeme na vlažno, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Do vzešlého kvásku přidáme vejce, tuk, mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi 35 minut kynout.
  3. Z těsta odebíráme stejně velké kousky, plníme je borůvkami (nebo jiným ovocem) a pak vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme, po chvíli knedlíky otočíme, a až vyplavou, jeden na zkoušku vylovíme a rozkrojíme, je-li už těsto provařené. Také můžeme jednotlivé knedlíky lehce potřít rozpuštěným sádlem nebo olejem, pak je naskládat na pařák nad vroucí vodou a pod pokličkou zhruba 25 minut necháme pařit-vařit. Uvařené knedlíky propíchneme nebo natrhneme, aby vyšla pára.
  4. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.