Staří Římané a Řekové používali třezalku proti zlým duchům. Dnes funguje proti depresím

15. leden 2024

Třezalka, bylina s výraznými žlutými květy, je doma nejen v Evropě, ale po celém světě. Daří se jí na slunných a sušších místech.

Má řadu lidových názvů: bylina Sv. Jana, čarovník, krevniček, nebo křížek.

Pomáhá, kde se objeví – podporuje psychiku, trávení i hojení. Třezalka je zkrátka takovou stálicí na bylinkářském nebi, už tisíce let.

Možná jste jí i vy sbírali nebo sbíráte, svazujete do kytic a věšíte do stínu. Třezalka tečkovaná, o které dnes mluvíme, obsahuje látku hyperforin, která má sedativní účinky.

Ve fytoterapii se používá, kromě jiného, při depresích. Může se hodit i na jiné stavy spojené s depresemi – jako jsou úzkostné stavy, stres nebo syndrom chronické únavy.

Dokáže také podpořit zdravý spánek a pomůže, když máme málo energie. Pozitivní efekt má také na „zimní“ deprese, které se objevují na podzim a v zimě a ztrácejí se, jakmile vysvitne slunce na jaře.

Uvařit si z ní odvar je opravdu velmi jednoduché. Jak na to? Třezalku zalijte vroucí vodou, na dvě čajové lžičky dvě deci vody. Louhujte 15 minut a pak přeceďte.

Třezalkový čaj má světle oranžovou barvu a výraznou bylinnou vůni. Zpočátku chutná sladce, později nahořkle. Pokud vám to vadí, klidně odvar dochuťte medem.

Spustit audio

Související