Pozor na třezalku nebo grep. Špatná kombinace léků s jinými látkami ročně zabije 230 lidí

8. únor 2017

Nevhodná kombinace různých léků v Česku ročně zabije dvě stě třicet lidí. Nejčastěji je to kvůli špatné komunikaci pacienta s lékařem. Řada lidí svým doktorům neříká, jaké léky už bere. V Česku proto funguje online poradna, která pacientům pomáhá rozeznat nebezpečné kombinace léků.

Online poradna Známsvéléky.cz zdarma vyhodnotí, jaká kombinace léků může být pro pacienta nebezpečná. Stačí jen týmu odborníků poslat všechny léky, které pacient užívá a v jaké frekvenci.

„Ze začátku jsem byl překvapený, co lidi berou dohromady, ale teď už ne,“ řekl lékárník a poradce Petr Průša, který pracuje v online poradně Známsvéléky.cz.

Poradna funguje od roku 2014. Za necelé dva roky vyhodnotila přes 30 tisíc dotazů. V 35 procentech případů se jednalo o nebezpečnou kombinaci léků. „Každý šestý, sedmý z 33 000,“dodal Průša.

Problémy nejčastěji vznikají, protože pacienti neřeknou lékařům, jaké léky přesně užívají a jak často. Špatně také může skončit zatajení závislosti na alkoholu nebo cigaretách. Nebezpečné může být také kombinování některých léků s potravinami nebo bylinkami.

„Oblíbená bylinka třezalka má velký potenciál snižovat hladinu některých léčiv v organismu. Grep má opačný efekt,“ vysvětluje vedoucí lékárny v pražské nemocnici Motol Veronika Krajčová.

Problém by mohla vyřešit elektronická zdravotnická karta

Výskyt nežádoucích kombinací léčiv se podle odborníků z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu zvyšuje. Problém by mohla vyřešit elektronická zdravotnická karta, ke které by měli přístup všichni lékaři a lékárníci v zemi, říká ředitel AIFP Jakub Dvořáček: „V Evropě už to začíná být téměř standardem. My jsme jedna ze zemí na chvostu elektronizace. Ale myslím, že to, co připravuje ministerstvo zdravotnictví, když se podaří dodržet časy, které tam jsou, tak v následujících dvou let bychom to měli mít k dispozici i u nás,“ řekl Dvořáček.

Podle Dvořáčka je také problém v tom, že Češi nadužívají léky. „Máme nadprůměrnou spotřebu v rámci Evropské unie,“ dodal. „Pacient proto musí být aktivní a musí se zajímat.“

Čtěte také

Elektronická zdravotnická karta je součástí chystané Národní strategie elektronického zdravotnictví. Na její přípravě se kromě ministerstva zdravotnictví podílí také Státní ústav pro kontrolu léčiv. Oba úřady ale uvedly, že jde o běh na dlouhou trať a není tak jisté, že stihnou připravit projekt do dvou let.

Lékárníci proto radí lidem, kteří berou větší množství léků, aby si jejich seznam napsali na papír a nosili ho stále s sebou. Mohou tak předejít vážným komplikacím.

autor: lam
Spustit audio