Na dovolené se vám bude hodit šalvějová tinktura, třezalkový olej i kostivalová mast

9. červen 2015
Dobré odpoledne

Do letní lékárničky s sebou na dovolenou můžeme přibalit i přírodní bylinkové prostředky. Bylinkářka Hana Urbánková říká, že jiné už celá rodina ani nevozí. „Na bolení hlavy si může každý připravit tinkturu z kopretiny řimbaby, je to velmi jednoduché. Používají se květy, tedy její kvetoucí vrchní část,“ vysvětluje. Dále potřebujeme 40% alkohol, kterým bylinku zalijeme a necháme vylouhovat nejméně 14 dní.

Co se týká množství, na tinkturu obvykle naplníme nádobu, ve které budeme louhovat, až po okraj bylinkami a dolijeme alkoholem. Po dvou, ale raději až po třech týdnech můžeme tinkturu slívat nejlépe do tmavých lahviček. „Tinktury se užívá 20 kapek 3x denně, na bolení hlavy je to velice spolehlivá bylinka,“ uvádí bylinkářka.

Brzy pokvete velký pomocník - třezalka

Další věc, která by neměla v letní lékárničce chybět, je třezalkový olej na spáleniny od slunce. Takzvaný svatojánský olej se vyrábí z třezalky tečkované, doba sklizně přichází obvykle na konci června, záleží na tom, ve které části Vysočiny žijete, usmívá se Hana Urbánková. „Také na tento olejíček se sbírají pouze žluté kvítky třezalky. Ty naložíme do slunečnicového oleje a louhujeme tři týdny. Pokud má někdo uskladněný tento olejíček v lednici z loňska, může ho použít i na letošní dovolenou, než si vyrobí nový.“

Ze silného slunce nebo letních infekcí můžeme trpět zvýšenou teplotou nebo horečkou. „Na teplotu se nám osvědčil devětsilový sirup. Není příliš chutný ani voňavý, ale horečky srazí velice spolehlivě. Navíc pomáhá i dětem trpícím laryngitidou nebo astmatem a jinými druhy dráždivých kašlů,“ radí Hana Urbánková.

Šalvěj dezinfikuje

Na cesty je podle bylinářky dobré mít s sebou i nějakou přírodní formu dezinfekce: „Výborná věc je šalvějová tinktura, kterou můžeme čistit celé rány, škrábance i odřeniny. Dá se využít i při bolesti v krku jako kloktadlo, dá se užívat vnitřně, nebo při zánětech dásní a bolestech zubů.“ Šalvěj se sbírá ještě před kvetením, ale každopádně před zdřevnatěním stonků. Na výrobu tinktury se ale dá použít i sušená nať z loňska.

Při výronu kotníku nebo natažení vazů je vynikající kostivalová mast. „Kdo má možnost vzít si i konopnou mast, ať neváhá. Když na dovolené hodně jezdíte na kole nebo lezete po horách, tak vám konopná mast pomůže na klouby ještě více než ta kostivalová,“ dodává Hanka. „Na trávicí obtíže a průjmy pomáhá máta nebo mátová tinktura. Také protiprůjmový čaj z máty, šalvěje, heřmánku zabírá rychle, dezinfikuje trávicí cesty. K tomu se přidávají i hlávky červeného jetele, borůvčí a dubová kůra, to vše staví průjmy. První pomocí v přírodě je i kakost smrdutý, který na průjem zabírá během několika hodin a dá se sbírat celé léto,“ uzavírá Hana Urbánková.

Chat s Hanou Urbánkovou

autor: dak
Spustit audio