Srnčí maso v mořidle
Suroviny: Srnčí hřbet, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 3 bobkový listy, 10 zrníček celého pepře, 1,5 deci octa, sůl, slanina, hořčice, zakysaná smetana, pískový cukr a brusinkový džem.
Postup: Zeleninu pokrájíme na kolečka, přidáme ocet, koření, půl litru vody a vaříme 5 minut. To co jsme si uvařili je „mořidlo“. Srnčí hřbet prošpikujeme slaninou, vložíme do vychlazeného mořidla a necháme týden někde v chladu uležet. Potom vlijeme šťávu i se zeleninou do hrnce, přidáme maso a asi hodinu dusíme pod pokličkou. Maso vyjmeme, potřeme hořčicí a dáme i se zeleninou a šťávou zapéct do vyhřáté trouby asi na půl hodiny. S cukru uděláme karamel a smícháme ho s částí rozmixované zeleniny a výpeku z pekáče. Chvilku povaříme a přidáme smetanu. Hotové maso nakrájíme, přelijeme omáčkou a ozdobíme brusinkami nebo brusinkovým džemem.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.