Smetanová zeleninová polévka
Smetana dodá jemnou chuť.
Ingredience
- 2 mrkve
- 1 kedluben (nebo směs podle chuti)
- máslová jíška – asi 2 lžíce
- smetana na vaření – stačí 150-200 ml
- sůl, pažitka
Postup:
- Zeleninu nakrájíme nadrobno, dáme vařit do osolené vody, a když trochu změkne, zavaříme jíšku a necháme ji provařit.
- V závěru přidáme smetanu, necháme přejít var a nakonec zdobíme pažitkou nebo petrželkou.
Související
-
Chlebová polévka rychlá
Má několik výhod – příprava je rychlá, spotřebujete zbytek ztvrdlého chleba a ještě si pochutnáte.
-
Rajská polévka s krutony
Sezóna je v plném proudu, využijte čerstvých rajčat, na konzervy bude dost času v zimě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.