Smetanová zeleninová polévka

Smetana dodá jemnou chuť.

Ingredience
  • 2 mrkve
  • 1 kedluben (nebo směs podle chuti)
  • máslová jíška – asi 2 lžíce
  • smetana na vaření – stačí 150-200 ml
  • sůl, pažitka

Postup:

  1. Zeleninu nakrájíme nadrobno, dáme vařit do osolené vody, a když trochu změkne, zavaříme jíšku a necháme ji provařit.
  2. V závěru přidáme smetanu, necháme přejít var a nakonec zdobíme pažitkou nebo petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.