Rajská polévka s krutony
Sezóna je v plném proudu, využijte čerstvých rajčat, na konzervy bude dost času v zimě.
Ingredience
- 1 kg rajčat, dobře vyzrálých
- 1 střední cibule
- 5 nových koření
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- sůl
- olej
- trochu cukru
- bílé pečivo na krutony
- trochu hladké mouky na zahuštění
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, do hrnce vložíme omytá a nakrájená rajčata, přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme a vaříme, až se rajčata rozvaří.
- Vylovíme bobkové listy a pokud možno i nové koření – je pohodlnější vhodit je do polévky svázané v čisté gáze, balíček se pak snadno vytáhne a chuť zůstává.
- Polévku rozmixujeme, a pokud je to potřeba, zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě a zavaříme. Chuť polévky můžeme ještě vyladit troškou cukru.
- Den – dva staré bílé pečivo – rohlík nebo housku nakrájíme na úhledné hranolky a na rozehřátém másle nebo oleji do zlatova opečeme. Podáváme zvlášť na misce a každý se nabere podle chuti. Krutonům nesvědčí dlouhé máčení v polévce.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.