Škvarková focaccia

Příjemný kříženec italského pečiva s českými škvarkovými plackami.

Ingredience
  • 1 hrnek a 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • půl kostky droždí
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 2 velké lžíce mletých škvarků
  • 1 malá lžička cukru
  • sůl

Postup:

  1. Do poloviny mléka s lžičkou cukru rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Rozehřejeme mleté škvarky a zalijeme je zbytkem mléka, aby to nebylo příliš horké.
  3. Do mouky zamícháme trochu soli, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutek a škvarky s mlékem a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou kynout.
  4. Vykynuté těsto rozprostřeme na pečicí papír na plechu – lépe to jde rukama potřenýma olejem a dáme do středně předehřáté trouby péci.
  5. Podáváme třeba k hutnější polévce jako hlavnímu jídlu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.