Škvarková focaccia
Příjemný kříženec italského pečiva s českými škvarkovými plackami.
Ingredience
- 1 hrnek a 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- půl kostky droždí
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 2 velké lžíce mletých škvarků
- 1 malá lžička cukru
- sůl
Postup:
- Do poloviny mléka s lžičkou cukru rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
- Rozehřejeme mleté škvarky a zalijeme je zbytkem mléka, aby to nebylo příliš horké.
- Do mouky zamícháme trochu soli, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutek a škvarky s mlékem a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou kynout.
- Vykynuté těsto rozprostřeme na pečicí papír na plechu – lépe to jde rukama potřenýma olejem a dáme do středně předehřáté trouby péci.
- Podáváme třeba k hutnější polévce jako hlavnímu jídlu.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.