Škvarkový chleba
Dá se jíst i nenamazaný…
Suroviny:
1hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké pšeničné mouky
1 hrnek vody
třetina kostky droždí
špetka cukru
2 malé kávové lžičky soli
lžíce kmínu
šálek škvarků
Postup:
- V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl a kmín.
- Část vody ohřejeme do vlažna, rozpustíme v ní špetku cukru a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Vzešlý kvásek a zbytek vody vlijeme do mísy, vymícháme hladké těsto, necháme 10 minut odpočinout a pak zapracujeme škvarky.
- Takto připravené těsto dáme do silikonové formy na chleba, necháme asi 45 minut kynout, dáme do trouby zapnuté na 200 stupňů a upečeme.
- Po upečení chleba vyklopíme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.