Škvarkový chleba

Dá se jíst i nenamazaný…

Suroviny:

1hrnek žitné mouky

1 hrnek hladké pšeničné mouky

1 hrnek vody

třetina kostky droždí

špetka cukru

2 malé kávové lžičky soli

lžíce kmínu

šálek škvarků

Postup:

  1. V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl a kmín.
  2. Část vody ohřejeme do vlažna, rozpustíme v ní špetku cukru a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  3. Vzešlý kvásek a zbytek vody vlijeme do mísy, vymícháme hladké těsto, necháme 10 minut odpočinout a pak zapracujeme škvarky.
  4. Takto připravené těsto dáme do silikonové formy na chleba, necháme asi 45 minut kynout, dáme do trouby zapnuté na 200 stupňů a upečeme.
  5. Po upečení chleba vyklopíme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.