Hynkovy škvarkové placky
Samotné, nebo k vínku či k polévce, ale vždycky náramně chutné.
Suroviny:
300 g hladké mouky
200-250 g škvarků
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
trošku mléka – jen dle potřeby
sůl
případně vajíčko na potření, kmín na posypání – není nutné
Postup:
- Do mísy dáme mouku, prosejeme kypřicí prášek, mírně osolíme, promícháme a pak vmícháme umleté nebo nasekané škvarky. Těsto zaděláme vejcem a podle potřeby trochou mléka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme půlhodinky odležet v chladu.
- Z těsta vyválíme plát asi na půl centimetru, vykrájíme kolečka nebo jiné tvary a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Případně můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, posolit a posypat kmínem. V dobře předehřáté troubě upečeme.
- Placky jsou křehké, chcete-li je vláčné, nechte je v chladu 2-3 dny odležet – když to vydržíte.
Související
-
Bramborové placky s masem
Když zbyde kousek uzeného masa… A když nezbyde, pomůžeme si kouskem šunkového salámu. Ale uzené je uzené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.