Hynkovy škvarkové placky
Samotné, nebo k vínku či k polévce, ale vždycky náramně chutné.
Suroviny:
300 g hladké mouky
200-250 g škvarků
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
trošku mléka – jen dle potřeby
sůl
případně vajíčko na potření, kmín na posypání – není nutné
Postup:
- Do mísy dáme mouku, prosejeme kypřicí prášek, mírně osolíme, promícháme a pak vmícháme umleté nebo nasekané škvarky. Těsto zaděláme vejcem a podle potřeby trochou mléka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme půlhodinky odležet v chladu.
- Z těsta vyválíme plát asi na půl centimetru, vykrájíme kolečka nebo jiné tvary a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Případně můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, posolit a posypat kmínem. V dobře předehřáté troubě upečeme.
- Placky jsou křehké, chcete-li je vláčné, nechte je v chladu 2-3 dny odležet – když to vydržíte.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.