Bramborové placky se sušenými švestkami

Bramborové placky se švestkami

Staročeši by se olizovali až za ušima!

Suroviny:

300 g studených vařených brambor

200 g hrubé mouky

2-3 lžíce měkkého tvarohu

1 vejce

sůl

sušené švestky

cukr

skořice

1-2 lžičky rumu

sádlo na smažení

Postup:

  1. Sušené švestky předem namočíme do vody. Část vody slijeme, ve zbytku švestky rozvaříme, podle chuti osladíme, okořeníme skořicí a pokřtíme troškou rumu pro vůni.
  2. Studené vařené brambory najemno nastrouháme, posypeme moukou, lehce promícháme, přidáme vajíčko a tvaroh, mírně osolíme a vypracujeme hladké těsto.
  3. Z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na stejně velké kousky a postupně je rozválíme na pomoučeném vále na placky – asi na půl cm.
  4. Smažíme po obou stranách v rozehřátém sádle a ještě teplé ozdobíme rozvařenými švestkami a podáváme.

Související

  • Škvarkové placky

    K masopustu patří nejen koblihy, ale taky škvarkové placky.      

  • Bramborové placky s masem

    Když zbyde kousek uzeného masa… A když nezbyde, pomůžeme si kouskem šunkového salámu. Ale uzené je uzené.

  • Podmáslové placky

    Suroviny: 500ml podmáslí, 3 vejce, polohrubá mouka, tuk, sůl, cukr a vanilkový cukr.