Bramborové placky s masem
Když zbyde kousek uzeného masa… A když nezbyde, pomůžeme si kouskem šunkového salámu. Ale uzené je uzené.
Suroviny:
600 g brambor
200 g uzeného masa nebo salámu
150-160 g polohrubé mouky
1 vajíčko
1 lžička prášku do pečiva
zelená petrželka
sůl
na obalení – hladká mouka, vejce, strouhanka
tuk na smažení
Postup:
1. Uvařené teplé brambory nastrouháme nebo prolisujeme, přidáme k nim mouku s prosátým práškem, sůl a vejce a propracujeme těsto.
2. Do těsta přimícháme nadrobno nakrájené maso a petrželku.
3. Z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na stejnoměrné dílky, ty rozválíme na malé placky silné asi 1 cm a obalíme je jako řízek – v hladké mouce, rozkvedlaných vejcích a strouhance. Pracujeme čiperně, těsto z teplých brambor rádo řídne.
4. Hned smažíme v rozehřátém oleji nebo sádle.
5. Doplníme zeleninovým salátem podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.