Silvestrovské flambované palačinky
Suroviny : Na palačinky 250g hladké mouky, 3 vejce, půl litru mléka, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 60g cukru a půl lžičky soli. Na omáčku 1 velký pomeranč, 60g másla, 30g krupicového cukru a 4 lžíce pomerančového likéru.
Postup: Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, přidáme vejce a smícháme s moukou. Po troškách přiléváme mléko s olejem a vše postupně mícháme, dokud nám nevznikne tekuté a hladké těsto. Dochutíme solí a cukrem a necháme nejméně hodinu odpočinout. Pánev vytřeme chlebem, který je nasáklý tukem (před každou palačinkou) a usmažíme tenké (jako list papíru) palačinky.
Omáčku začneme dělat asi půl hodiny předtím než začneme palačinky podávat. Nastrouháme asi půl lžičky pomerančové kůry, potom pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj 5 lžic šťávy. Vše dáme spolu s máslem a cukrem do velké pánve, zahříváme na mírném ohni dokud se máslo nerozpustí. Palačinky přeložíme do tvaru šátečku a složíme je na pánev s tou omáčkou. Důkladně prohřejeme. V malém kastrůlku na mírném ohni nahřejeme likér, potom ho odstavíme a zapálíme. Takto hořícím likérem přelijeme palačinky.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.