Sacher dort

Suroviny: Těsto: osminka másla, 50g mletých mandlí, 1 lžíce prášku do pečiva, 50g škrobové moučky, 4 vejce, 50g mouky, 150g hořké čokolády a sůl. 200g meruňkové marmelády, 200g hořké jemné polevy, máslo na vymazání a rozdrcené piškotové drobečky.

Postup: Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme do pěny. Bílky lehce osolíme a ušleháme v tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do pečiva a se škrobovou moučkou. Prosejeme do mísy, přidáme mandle, promícháme. Do čokoládové hmoty pomalu vmícháme mouku, žloutky a sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme ji piškotovými drobečky. Naplníme ji těstem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Potom troubu vypneme a necháme dort asi ještě 15 minut dojít. Vychladlý dort rozpůlíme příčně. Za stálého míchání rozehřejeme marmeládu, propasírujeme sítem, namažeme ji na dort a obě půlky opět slepíme k sobě. Rozpustíme čokoládovou polevu, rozetřeme ji na dort a necháme ztuhnout při teplotě 14 stupňů.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.