Ručně vyráběnou čokoládu můžete ochutnat v Ústí nad Labem

Václav Kozlík vyrábí v Ústí nad Labem čokoládu pátým rokem. Motivoval ho k tomu film o výrobě čokolády. Nabízí čokoládu hořkou, sedmdesáti až osmdesátiprocentní, i tu mléčnou, padesátiprocentní – to aby si zachovala svou čokoládovou chuť.

Vyrábí i čokolády s příchutěmi, jako je chilli, káva, sůl, kandovaný zázvor. Úplnou novinkou je pomazánka z lískových oříšků a hořké čokolády. Letos navíc začne i s plněnými pralinkami.

Surovin pro výrobu čokolády používá jen několik: kakaové boby, třtinový cukr, do mléčné čokolády pak sušené mléko a kakaové máslo. Toť vše.

„Důležitá je pro nás certifikace kakaových bobů FARE TRADE – malí farmáři už mají naštěstí mezisklady v Evropě,“ vysvětluje Václav Kozlík a dodává: „Na kvalitě bobů se podepíše několik faktorů – odrůda, země původu, kvalita půdy, počasí. My si vždy objednáme jeden 60kilový pytel a testujeme kvalitu bobů. Pokud nám chutnají, můžeme vymýšlet receptury na naše výrobky.“

Základní hmota pro výrobu čokolády je stoprocentní čokoláda. Výroba začíná tak, že se musí pytel bobů přebrat od klacíků nebo kamínků. Přebrané boby se pak opraží a zbaví slupky. Oloupaná jádra se poté melou v kamenných mlýnech se dvěma žulovými koly. Po 12 až 16 hodinách je stoprocentní čokoláda hotová. Podle jejího druhu se pak mohou přidávat další ingredience.

Výrobní proces čokolády trvá tři dny. Týdně v ústecké čokoládovně vyrobí kolem 1000 tabulek čokolády.

Z rozhovoru s Václavem Kozlíkem se také dozvíte, jak se naučil vyrábět čokoládu, kdy si pořídil první mlýn nebo kterou čokoládu má nejraději. Přejeme vám pohodový poslech.

Spustit audio

Související