Čokoláda v nejen v tabulkách, ale záplavy pralinek, lanýžů, čokoládových krémů nebo třeba i čokoládové pivo. To všechno je k vidění i ochutnání v Ústí nad Labem

10. listopad 2018

Ústečtí milovníci čokolády vyrazili tento víkend do Kulturního domu v Ústí nad Labem. Až do neděle tam probíhá Čokoládový festival.

Za festivalem stojí Francouz žijící v Čechách Chris Delattre.  „Čokoládový festival je největší sladká událost v České republice. Tuto sezonu se koná v šestnácti městech, ale v Ústí nad Labem je poprvé,“ vypočítává.

„Máme zde asi třicet vystavovatelů.  Návštěvníci mohou ochutnat i velmi netradiční čokoládu, například pralinky s pepřem, rozmarýnem nebo medem.  Možností najít něco nového je mnoho,“ doplňuje pořadatel. 

Čokoládový festival v Ústí nad Labem

K vidění je třeba sada nářadí vyrobená z čokolády, nebo jedinečný čokokebab k ochutnání: „Je to speciální italská pochoutka, která pochází z oblasti Piemonte,“ popisuje její prodejce Andrej Pospíšil. a dodává, že výraznou chuť této pochoutky dělají oříšky a speciální placka, jejímž základem je mandlovo - citronová mouka.

V dětském koutku si mohou děti vyzkoušet malování  čokoládou. V doprovodném programu každou hodinu přední čeští čokolatiéři a šéfkuchaři s čokoládou vaří. 

„Protože tento víkend je tradicí svatomartinská husa, požádal jsem o  její zakomponování našeho kuchaře, který tedy bude připravovat husu s čokoládou a pomerančem,“ láká na nevšední kulinářský zážitek pořadatel festivalu Chris Delattre.

Festival se koná ve velkém sále ústeckého Domu kultury v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin.

Čokoládové speciality
autoři: Renáta Filipi , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související