Roštěnky z Bornea

Suroviny: 4 plátky hovězí roštěnky, 2 velké bílé cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička mletého muškátového oříšku, 8 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce brandy, 1 lžička třtinového cukru, šálek hovězího vývaru, olej.

Postup: Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a překrojíme na polovinu. Vytvoříme marinádu z 1 velké cibule, kterou nastrouháme, 4 stroužků česneku, 1 lžičky mletého muškátového oříšku, dvou lžic sojové omáčky, dvou lžic oleje, jedné lžičky cukru. Marinádu je nejlépe poté rozmixovat ponorným mixérem. Maso potřeme vzniklou směsí a necháme 1/2 až 1 den odležet. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso i s marinádou, opečeme, podlijeme vývarem a dusíme až je maso měkké. Na závěr přidáme rajský protlak, 2 lžíce Brandy, 8 hřebíčků a 1/2 lžičky skořice. Omáčku zahustíme. Jako přílohu můžeme podávat jasmínovou rýži.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.