Provensálský králičí balíček

Suroviny: 1 králík, 12 tenkých plátků soleného bůčku nebo slaniny, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, tymián, majoránka nebo rozmarýn, 4 cibule a 4 rajčata.

Postup: Zapneme troubu a necháme předehřát na 180 - 190°C. Králíka rozkrojíme na kousky - snažíme se oddělit jednotlivé části tak, abychom neměli mnoho úlomků kostí. Kousky osolíme, opepříme, posypeme trochou majoránky nebo rozmarýnu a trochou tymiánu. Každý kousek zabalíme do plátku bůčku a jednotlivé balíčky svážeme. Na pánvi to prudce opečeme. Do zapékací mísy dáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozložíme na ni králičí balíčky a rajčata nakrájená na čtvrtky. Pokropíme olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme a vytvořenou šťávou čas od času balíčky poléváme. Doba pečení závisí na velikosti a stáří králíka; je třeba počítat s 30 až 45 minutami. Podáváme s vařenými brambory.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.