Pravé francouzské toasty
Suroviny: Polovina mírně oschlé (starší) bagety, nakrájená na krajíčky 2,5 cm silné, 1 šálek mléka, 2 vejce, 2 lžíce krystalového cukru, mletý cukr dle potřeby, 2 lžíce rumu (nejlépe karibský, není nutný), 1 lžička másla.
Postup: Na středně silném ohni rozehřejeme máslo na velké fritovací (těžké) pánvi. Smícháme mléko, vejce, krystalový cukr a rum v misce a směs šleháme po dobu asi 30 vteřin. Do směsi ponoříme krajíčky bagety na 5-10 vteřin k navlhčení. Každý krajíček pak posypeme mletým cukrem, aby hotové toasty získaly po usmažení pěknou zlatou barvu po jeho karamelizaci. Takto připravené krajíčky veky osmažíme během 10 minut (nebo podle barvy) na každé straně. Podáváme bezprostředně dokud jsou pravé francouzské toasty ještě horké.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.