Povidlové taštičky s perníkem

Zavoní to dětstvím.

Ingredience
  • 750-800 g brambor
  • 200 g hrubé pšeničné mouky
  • 100 g krupičky
  • 1 vejce velikosti M
  • sůl
  • švestková povidla na náplň
  • strouhaný perník na posypání
  • máslo

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vystydnout, ideálně do druhého dne.
  2. Studené uvařené brambory oloupeme, najemno nastrouháme, posypeme moukou a krupičkou, promícháme, přidáme vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.
  3. Na pomoučeném vále vyválíme placku na stéblo silnou – tj. asi 2,5-3 mm. Formičkou na taštičky nebo sklenkou vykrájíme kolečka, do středu dáme lžičku povidel, přehneme a okraje dobře stiskneme. Formička je na to uzpůsobená, pokud ji nemáme, pomůžeme si třeba vidličkou.
  4. Taštičky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme – když vyplavou, mělo by být hotovo.
  5. Na talíři taštičky posypeme strouhaným perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.