Povidlové taštičky s perníkem
Zavoní to dětstvím.
Ingredience
- 750-800 g brambor
- 200 g hrubé pšeničné mouky
- 100 g krupičky
- 1 vejce velikosti M
- sůl
- švestková povidla na náplň
- strouhaný perník na posypání
- máslo
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vystydnout, ideálně do druhého dne.
- Studené uvařené brambory oloupeme, najemno nastrouháme, posypeme moukou a krupičkou, promícháme, přidáme vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.
- Na pomoučeném vále vyválíme placku na stéblo silnou – tj. asi 2,5-3 mm. Formičkou na taštičky nebo sklenkou vykrájíme kolečka, do středu dáme lžičku povidel, přehneme a okraje dobře stiskneme. Formička je na to uzpůsobená, pokud ji nemáme, pomůžeme si třeba vidličkou.
- Taštičky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme – když vyplavou, mělo by být hotovo.
- Na talíři taštičky posypeme strouhaným perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Související
-
Taštičky s masem a zelím
Je to tip na méně obvyklé silvestrovské pohoštění, ale můžete si je samozřejmě připravit kdykoli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.