Pověst druhá z Teplicka: Žila na Doubravské hoře čarodějnice?

13. říjen 2019

Běla, Vela i jiná jména měla mít čarodějnice, která podle pověsti žila na Doubravské hoře u Teplic. Tedy někde v místech, kde stojí hrad Doubravka.

Možná tam skutečně pobývala žena, která se vyznala v bylinkách a leccos věděla o přírodě a byla jak se říká vědmou. Pověsti o ní jsou totiž z různých zdrojů. A teprve strach lidí z jejích znalostí, jak to tehdy bývalo, z ní udělal čarodějnici – a navíc zlou.

Prostě kdysi měla žít na Doubravské hoře čarodějnice. Hora byla pro pohany posvátná, měli tam mít obětiště, a i tato žena údajně prahla po lidské oběti. Kdo zabloudil v lesích hory, toho zabila. Vyháněla prý i zvířata.

Výhled na Teplice

Jejímu řádění měl učinit přítěž až potulný rytíř, který tam také zabloudil. Šlo mu o život, a tak zvládl všechno, co na něj nastražila – házela po něm kameny, po kterých jsou dodnes ve svazích díry. Chrlila oheň, vyvolala bouři s blesky. Jemu se ale podařilo ji strhnou ze skály a tím její běsnění skončilo. Rytíř vyvázl živý a pověst o něm trvá dodnes.

Čarodějnice zmizela, ale dole pod horou je u cesty mezi Teplicemi a Drahkovem velký kámen, na kterém jsou tři rýhy. Mají to být stopy po jejích nohou, když padala z hory dolů.

I když s dotyčným kamenem to mohlo být i jinak.

Další pověst mluví o dceři kněze, který na Doubravské hoře žil. Jmenovala se Doubravka. Ráda tancovala a při jednom tanci se tak zatočila, že jí ujely nohy a ona padala dolů a zabila se. Jen ty rýhy po jejích nohou tam prý zůstaly.

Doubravská hora v minulosti hodně přitahovala pozornost lidí. Už pohané ji považovali za posvátnou. A tajemných bytostí od spících rytířů v hoře, o pokladech a tajných chodbách až právě po čarodějnici, se dodnes zachovalo mnoho.

Zbytek původní věže
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související