Pověst z Bíliny: Dostalo město jméno po dceři Bivoje a Kazi?

22. září 2019

Už jsme se v jedné z pověstí zmínili, že za založení hradu Košťálova může Běla, v některých verzích pověsti se objevuje jako Bíla. Žila ale opravdu?

Podle pověsti to měla být dcera udatného Bivoje a Kazi, sestry Libuše. Právě ona měla založit osadu a hrad Bílina. Vzala si za muže Košťála (někdy se uvádí jméno Košál) a ten když zbohatl, našel si skvělé místo pro nový hrad – dnešní Košťálov. Údajně chtěl Košťál pojmenovat i nové sídlo po Běle, ale ona odmítla.

A v době Běly a Košťála také měly být podle pověsti objeveny léčivé prameny v Bílině. Původně si prý lidé mysleli, že vytékají z pekla. A jednou v roce se v nich ďábel i koupe. Píše se také, že jeden z bílinských županů v dobách, když už tu bylo město, lil "ďáblovu" vodu z pramenů za trest trestancům do krku. Pak se ale zjistilo, že voda vlastně léčí a všechno bylo jinak.

Kyselka-celkový pohled

Ale vraťme se k Běle. Potíž je v tom, že o ní víme jen od kronikáře Václava Havla z Libočan, z jeho Kroniky české z roku 1541. Jenže se prokázalo, že si rád vymýšlel. Žila tedy vůbec?

Že by měl Bivoj a Kazi dceru, tedy není doloženo, zmínil se právě o ní až sám Hájek. Ale v jiné kronice – Přibíka Pulkavy z Radenína – se také píše o Běle. Jenomže nejde o dceru Kazi, ale přímo o Kazi samotnou. Běla prý bylo její právé jméno, Kazi jí pak někteří jen říkali pro její věštecké a další schopnosti. A ona to tedy založila osadu a hrad Bílina.

Historici ale vznik názvu Bílina vidí jinak, méně romanticky. Údajně má původ ve slovu bielina – od biely, tedy bílý, které se kdysi používalo pro nezalesněné, tedy světlé místo. Navíc tudy protékala řeka se stříbřitou – bielou hladinou.

Rozvodněná Bílina pod obcí Hradiště na Teplicku
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související