Pověst z Teplicka: Hora, která ukrývá rytíře jako Blaník

6. říjen 2019

Víte, že v jedné hoře Českého středohoří spí rytíři podobně jako v Blaníku? Podle pověsti čekají, až bude českému národu nejhůře, pak vyjedou.

Mají být ukrytí v Doubravské hoře u Teplic, na které stojí hrad Doubravka. Potůček, který tam teče, je prý občas zakalený kvůli moči koní, kteří tam jsou s nimi.

Jestli je pak černý bezhlavý jezdec, který podle jiné pověsti vyjíždí o půlnoci z Doubravky a míří k nedalekému hradu Kyšperk, jeden z nich nebo jiná tajemná postava, těžko říci.  Zřícenina hradu Kyšperk stojí u Krupky a černý jezdec tam má mizet v podzemí, v tajné chodbě.

Průčelí hradu Doubravka

Ale to ještě není všechno. Co když s Doubravkou souvisí také pohádka o Šípkové Růžence? Ve zřícenině hradu na vrcholu kopce totiž mají být zakletí dvořané. Vysvobodit je může podle další pověsti osoba, které se podaří najít a utrhnout čarovnou rostlinu, která jednou za padesát let vykvete na svahu Doubravské hory. Je klíčem právě k zakletým dvořanům. Nikde se neuvádí, jak rostlina vypadá, co když je to šípková růže? Příliš divoká představa? Asi ano, tou osobou podle pověsti nemusí být žádný princ, ale někdo s čistým srdcem.

I tak je těch pověstí na jednu horu až dost. Jenže stále to není všechno. S Doubravskou horou je spojeno i jedno jméno – Běla, která se objevuje i v dalších pověstech z jiných míst severních Čech. O té ale zase jindy.

Tajemný průlez

Doubravská hora je vysoká 393 metrů nad mořem a je oblíbeným turistickým cílem. A její historie je skutečně bohatá i bez pověsti. Nejde přitom jen o hrad, který na ní stojí. Už pohané ji považovali za magickou, údajně tu měli své obětiště.

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související