Pórek – nedoceněný zdroj vitamínů a minerálů
Pórek je zelenina, obsahující spoutu zdraví prospěných látek - draslík, vápník, fosfor, železo a spoustu vitaminů. Pochutnávali si na něm už staří Egypťané, Řekové i Římané.
Z minerálních látek jsou v pórku hlavně draslík, hořčík, selen, fosfor, mangan a železo. Navíc obsahuje také vitamíny C, E a B6.
Při vaření obvykle využíváme stonek téhle rozstliny – přitom listy obsahují až dvakrát víc zdraví prospěšných látek než ta běžně využívaná bílá část.
Pórek patří do rodiny s pažitkou, česnekem a cibulí. Je dobrým čističem těla, podporuje vylučování trávicích šťáv a činnost slinivky břišní. Čistí také krev a povzbuzuje činnost svalů.
Má vliv na snižování krevního tlaku a může pomoci zabránit onemocnění srdce nebo cévní mozkové příhodě.
Zelené listy pórku můžete přidat třeba do zeleninové polévky, do salátů, nebo je nakrájené zapéct spolu s bramborami.
A jak v obchodě poznáte ten nejlepší pórek? Jeho průměr by neměl mít víc než 4 centimetry. Skladujte ho v chladu a spotřebujte určitě do dvou týdnů. Nejvíc zdravých látek je samozřejmě v pórku syrovém, jinak ho stačí jen krátce povařit nebo krátce zapéct.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.