Pórek – nedoceněný zdroj vitamínů a minerálů

4. červen 2021

Pórek je zelenina, obsahující spoutu zdraví prospěných látek -  draslík, vápník, fosfor, železo a spoustu vitaminů. Pochutnávali si na něm už staří Egypťané, Řekové i Římané.

Z minerálních látek jsou v pórku hlavně draslík, hořčík, selen, fosfor, mangan a železo. Navíc obsahuje také vitamíny C, E a B6.

Při vaření obvykle využíváme stonek téhle rozstliny – přitom listy obsahují až dvakrát víc zdraví prospěšných látek než ta běžně využívaná bílá část.

Pórek patří do rodiny s pažitkou, česnekem a cibulí. Je dobrým čističem těla, podporuje vylučování trávicích šťáv a činnost slinivky břišní. Čistí také krev a povzbuzuje činnost svalů.

Pórek, zelenina

Má vliv na snižování krevního tlaku a může pomoci zabránit onemocnění srdce nebo cévní mozkové příhodě.

Zelené listy pórku můžete přidat třeba do zeleninové polévky, do salátů, nebo je nakrájené zapéct spolu s bramborami.

A jak v obchodě poznáte ten nejlepší pórek? Jeho průměr by neměl mít víc než 4 centimetry. Skladujte ho v chladu a spotřebujte určitě do dvou týdnů. Nejvíc zdravých látek je samozřejmě v pórku syrovém, jinak ho stačí jen krátce povařit nebo krátce zapéct.

Spustit audio

Související