Polévka se sušenými švestkami

Suroviny: 2 větší brambory, 6 sušených švestek, 1 polévková lžíce sádla, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, tmavá jíška, ocet, sůl a pepř.

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je do 2 litrů vody, přidáme bobkový list, nové koření, sůl a vaříme dokud nebudou brambory napůl měkké. Potom vložíme sušené švestky a vaříme je dokud se nerozvaří. Zahustíme tmavou jíškou a ještě chvilku povaříme. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci sádla a podle chuti okyselíme octem.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.