Pokud vás trápí otoky nohou, zkuste petržel. Ta totiž nejen voní a chutná, ale i léčí
Petržel vypadá dobře jako okrasa všech jídel. A jak voní a chutná! Bohužel jsme už skoro zapomněli, že tahle nádherná rostlinka je také velmi zdravá.
Může pomoci třeba vám, kteří trpíte na otoky nohou. Pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody a solí prostě tím, že posiluje funkci ledvin.
Petržel je také velkým zdrojem vitamínů A a C a také obsahuje poměrně hodně kyseliny listové, která je jednou z nejdůležitějších látek při prevenci rakoviny.
Když budete jíst petržel, posilujete své kosti. A nemusíte zůstat u zdobení jídla petrželí, můžete si připravit i petrželový nápoj.
Jak na to? Nasekejte petrželku s listy i kořínky. Čtvrt šálku nasekané petržele nasypte do sítka a zalijte šálkem vroucí vody. Louhujte pět minut. Můžete přidat citrón nebo med. A vypijte ho ještě teplý.
Související
-
Nebojte se mořské havěti. Mušle jsou chutné a zdravé!
Mušle nejsou naše tradiční kuchařská surovina. Jako vnitrozemský stát máme k plodům moře trochu a dál, a tak se jich v kuchyni trochu bojíme. Přitom vlastně není proč…
-
Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto. Zkuste třeba...
Až se budete chtít v létě osvěžit, spíš než po sklenici limonády nebo kopci zmrzliny sáhněte po okurce. Když totiž sníte okurku, je to jako byste vypili sklenici vo...
-
Dýně do kuchyně patří. Je zdravá, chutná a pokud jí správně...
Dýně si vzhledem ke svým kvalitám zaslouží být na jídelníčku často. A vzhledem k jednoduché práci s ní to také často jde.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.