Nebojte se mořské havěti. Mušle jsou chutné a zdravé!

28. září 2018

Mušle nejsou naše tradiční kuchařská surovina. Jako vnitrozemský stát máme k plodům moře trochu a dál, a tak se jich v kuchyni trochu bojíme. Přitom vlastně není proč…

„Příprava mušlí trvá pár minut. Je to jednoduché a na konci je velmi chutné jídlo,“ říká Pavla Janů, která v Mostě pořádá pro zájemce kurzy vaření ryb, mušlí či krevet.

„Čerstvá mušle voní mořem,“ říká a s úsměvem dodává, že všichni její dodavatelé už vědí, že jim zboží, dřív než ho koupí, řádně očuchá. „Zkaženou mušli byste poznali. Páchne hrozně.“

Navíc existuje několik snadných fíglů, jak mušli, která není úplně v kondici poznat. „Syrová mušle musí nepoškozenou lasturu. Prasklé vyhoďte. Ty zdravé se zasyrova zavřou, když na ně poklepe, nebo když je dáte pod proud studené vody. Ty, které nereagují, vyhoďte. Naopak po tepelné úpravě se otevřou. Pokud zůstane na pánvi některá zavřená, pryč s ní.“

Tohle jednoduché pravidlo funguje a ztrátovost není vysoká. Pár mušlí možná vyhodíte, ale i tak vám jich ze síťky, ve které se mušle dovážené k nám prodávají, stále zbyde víc než dost na kuchařské zázraky.

Mušlová polévka s Martini

„Nejdřív je musíte očistit. Někdy potřebujete kartáček, jindy stačí opláchnout. A pak s nimi šup do pánve.“ Dlouhé skladování mušlím nesvědčí. V lednici v misce s trochou vody je můžete mít tak den nebo dva. Důležité je síťku během dne párkrát pootočit, aby se voda dostala ke všem mušlím.

Recepty z mušlí jsou snadné a rychlé. „Když někdo říká, že jsou mušle gumové, neměl je dobře připravené. Tady platí, že míň je víc,“ vysvětluje žena, která si dala za cíl naučit Mostečany zdravě a dobře jíst – právě ryby a mořské plody jsou totiž chutné a zdravé. „Obsahují zdravé tuky, želeno a vitamíny. Třeba biotin, prospěšný pro naše vlasy a nehty.“ A navíc prý povzbuzují chuť k lásce.

Jako afrodiziakum můžou působit třeba v úpravě na bílém víně.

„Na suchou pánev nasypte očištěné mušle a zalijte dobrým suchým vínem. Nesolte. Mušle samy pustí trochu slané tekutiny. Víno nechte zredukovat zhruba na polovinu. Přidejte na plátky nakrájený česnek, pokrájenou plocholistou petržel a trochu chilli. Zredukované víno ještě zahustěte máslem a nešetřete. Pak už jen podávejte s bílou bagetkou.“

Další recepty, jak „čarovat“ s mušlemi si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu!

Spustit audio

Související

  • Mušle po francouzsku

    1,5kg slávek, 2 cibule, 5dkg másla, česnekový prášek, sůl, pepř, 2dc bílého vína, sekaná petrželka a svazek polévkové zeleniny.Slávky očistíme a necháme několik hod...

  • Pórkové brambory a Svatojakubské mušle

    Suroviny a postup: Oloupané brambory vaříme v osolené vodě. Před dovařením přidáme nakrájený pórek, už jen lehce povaříme. Slijeme vodu, promícháme, podáváme. Svato...