Poctivá slepičí polévka
Zahřeje ne těle i na duši.
Ingredience
- půlka slepice
- 2 bobkové listy
- 5 pepřů celých
- 4 nová koření
- 1 neloupaná cibule
- půl celeru
- 2 mrkve
- 2 lžíce másla
- 2 hrsti nudlí
- petrželka
Postup:
- Očištěnou a omytou slepici dáme do dvou litrů vody, přidáme koření a cibuli, osolíme a vaříme pomalým varem do měkka.
- Mrkve a celer nahrubo nastrouháme, osmahneme na másle, zalijeme dvěma sběračkami z vařící se slepičí polévky a podusíme.
- Nudle – ideálně domácí – uvaříme zvlášť v osolené vodě. Uvařené nudle vmícháme do udušené zeleniny a rozdělíme na talíře.
- Z uvařené slepice obereme a nakrájíme maso a také ho rozdělíme na talíře.
- Zalijeme vroucím vývarem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.