Poctivá slepičí polévka

Zahřeje ne těle i na duši.

Ingredience
  • půlka slepice
  • 2 bobkové listy
  • 5 pepřů celých
  • 4 nová koření
  • 1 neloupaná cibule
  • půl celeru
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 hrsti nudlí
  • petrželka

Postup:

  1. Očištěnou a omytou slepici dáme do dvou litrů vody, přidáme koření a cibuli, osolíme a vaříme pomalým varem do měkka.
  2. Mrkve a celer nahrubo nastrouháme, osmahneme na másle, zalijeme dvěma sběračkami z vařící se slepičí polévky a podusíme.
  3. Nudle – ideálně domácí – uvaříme zvlášť v osolené vodě. Uvařené nudle vmícháme do udušené zeleniny a rozdělíme na talíře.
  4. Z uvařené slepice obereme a nakrájíme maso a také ho rozdělíme na talíře.
  5. Zalijeme vroucím vývarem a ozdobíme zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.