Omáčka ze sušeného ovoce
Suroviny: 1 hrst sušených hrušek, 1 hrst sušených jablek, 1 hrst sušených švestek, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, celá kůra z půlky citronu , máslová jíška, 1 lžíce polohrubé mouky, 1,5l vody a 50g cukru.
Postup: Ovoce vaříme asi v 1,5 litru vody s cukrem, skořicí, hřebíčkem a citrónovou kůrou asi 30 minut. Přecedíme a zahustíme jíškou. Vmícháme smetanu se lžící polohrubé mouky. Ovoce nakrájíme na kousky a vložíme zpět do omáčky. Podáváme s bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.