Štědrák

V některých krajích Slovenska se pekl jako tradiční pečivo na vánoční svátky.      

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky – 3 lžíce odebereme a nahradíme moukou hladkou
  • 100 g másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 5 rovných lžic cukru a 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250-300 ml mléka
  • špetka soli
  • náplně – ořechová, maková, povidlová a tvarohová, 1 vejce na potření

Postup:

  1. Zaděláme kynuté těsto, mléko by mělo být vlažné, stejně jako rozpuštěné máslo. Dáme pod utěrkou kynout na teplé místo, během kynutí jednou proděláme a připravíme náplně.
  2. Ořechová náplň: 150 g mletých ořechů smícháme s třemi lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a trochou strouhané citronové kůry. Cukry rozmícháme ve vařící vodě, přidáme ořechy a kůru, povaříme a je-li to příliš řídké, zahustíme troškou strouhanky.
  3. Povidlová náplň: asi 200 g pravých švestkových povidel, která rozmícháme do hladka a ochutíme meltou skořicí a lžicí rumu.
  4. Maková náplň: 80 g cukru a 1 vanilkový cukr rozpustíme ve vařícím mléku – asi 120 ml, přidáme 150 g mletého máku, okořeníme skořicí a špetkou tlučeného hřebíčku. Povaříme.
  5. Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu smícháme s 2-3 lžicemi cukru, 2 žloutky a lžičkou bramborového škrobu, můžeme přidat opláchnuté a osušené rozinky.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů – ale jeden může být menší. Postupně rozvalujeme na placky. První placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ořechovou náplní a zakryjeme druhou plackou, tu potřeme makovou náplní, znovu zakryjeme plackou, potřeme povidly, zakryjeme těstovou plackou a potřeme tvarohovou náplní. Okraje vždy stiskneme, aby náplně nevytékaly.
  7. Z posledního dílku vyvarujeme ozdoby – například copánek na obvod celého štědráku a spirálku doprostřed. Okraje a ozdoby potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby předehřáté na 165-170 stupňů. Pečeme tři čtvrtě hodiny až hodinu, vysoká vrstva si to žádá. Pokud se začne svrchu víc připékat, zakryjeme alobalem a teprve v závěru ho odstraníme.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.