Kynutý koláč s meruňkami

Ovoce můžete měnit podle sezóny.

Ingredience
  • 500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
  • 90 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli, případně lžička strouhané citronové kůry, meruňky
  • na drobenku: 6 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce másla, 3 lžíce cukru, případně žloutek, případně cukr moučka na poprášení hotového koláče

Postup:

  1. Mouky prosejeme, přidáme sušené droždí, cukr, citronovou kůru a špetku soli, promícháme a přidáme vlahé mléko, rozpuštěné – ale ne horké – máslo a vejce.
  2. Dobře propracujeme a dáme pod utěrkou na teplé místo na hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravíme meruňky – opláchneme, je, osušíme, rozkrájíme na poloviny a vyndáme pecky.
  4. Na drobenku nejdřív nožem rozsekáme studené máslo s moukou a cukrem, pak promneme rukama – ne nadarmo se také říká „žmolenka“. Křupavější drobenky docílíme přidáním žloutku.
  5. Vykynuté těsto rozválíme nebo roztáhneme rukama namočenýma v oleji na plech, poklademe meruňkami, posypeme drobenkou a dáme do středně předehřáté trouby upéci, až okraje zrůžoví.
  6. Po upečení necháme koláč zchladnout, můžeme případně ještě poprášit moučkou cukrem – podle kyselosti meruněk.

    Mohlo by vás zajímat