Kynutý jablečný koláč

Jablka ještě doplníme barevně i chuťově výraznou marmeládou.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 250 ml smetany – 12% (pokud máte kelímek o obsahu 200 ml, doplňte 50 ml vody nebo mléka)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 30 g droždí, 1 lžička cukru a trochu mléka
  • špetka soli
  • marmeláda, jablka, skořice, drobenka a trochu oleje na ruce

Postup:

  1. V troše vlažného mléka se lžičkou cukru necháme vzejít rozdrobené droždí.
  2. Do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, kvásek, smetanu a žloutek, dobře propracujeme a nakonec zapracujeme špetku soli a rozpuštěné, ne horké máslo. Ručně je to dost pracné, robot s hnětacím hákem vám práci značně ulehčí. Na dobrém propracování záleží. V teple necháme těsto kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to 50-60 minut.
  3. Připravíme si marmeládu, oloupeme a na silnější plátky nakrájíme oloupaná jablka, z mouky, cukru a másla připravíme drobenku (základní poměr je 2 díly hrubé mouky, 1 díl cukru a 1 díl změklého másla).
  4. Vykynuté těsto rukama natřenýma olejem rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, trochu zvýšíme okraje. Potřeme marmeládou, poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a posypeme drobenkou.
  5. Pečeme asi 30 minut ve středně předehřáté troubě.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.