Hrachová kaše s párkem

Luštěniny jsou zdravé, měli bychom je jíst častěji.

Ingredience
  • 250 g loupaného hrachu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 cibule
  • sůl
  • párky, sterilované okurky
  • tuk na smažení cibule a opečení párků

Postup:

  1. Hrách přebereme, propláchneme na sítu a dáme do hrnce s vodou, osolíme. Loupaný hrách solí neztvrdne. Přivedeme k varu a mírně vaříme, až se hrách začne rozpadat.
  2. Mezitím oloupeme cibule, nakrájíme je a na tuku osmažíme do zlatova.
  3. Rozvařený hrách scedíme – vodu ale uchováme. Do hrnce přidáme mléko, máslo a rozmixujeme. Podle potřeby ještě naředíme vodou z vaření – hrachová kaše má tendenci houstnout. Ochutíme utřeným česnekem, případně dosolíme.
  4. Párky opečeme na tuku. Na talíři dáme kaši, posypeme ji smaženou cibulkou, lehce omastíme tukem z pečení, přidáme opečené párky a sterilovanou okurku.

Související

  • Jáhlová kaše s rýží

    Na jáhly trochu zapomínáme a je to škoda – obsahují spoustu minerálů, vlákninu a taky vitamíny skupiny B. A jsou bezlepkové!

  • Nastavovaná kaše

    V případě filmových trháků a seriálů to nezní moc slibně, ale na talíři – to je jiná!

  • Brynzová kaše

    Chutný pozdrav ze Slovenska. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.