Hrachová kaše s párkem
Luštěniny jsou zdravé, měli bychom je jíst častěji.
- 250 g loupaného hrachu
- 100 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 1-2 cibule
- sůl
- párky, sterilované okurky
- tuk na smažení cibule a opečení párků
Postup:
- Hrách přebereme, propláchneme na sítu a dáme do hrnce s vodou, osolíme. Loupaný hrách solí neztvrdne. Přivedeme k varu a mírně vaříme, až se hrách začne rozpadat.
- Mezitím oloupeme cibule, nakrájíme je a na tuku osmažíme do zlatova.
- Rozvařený hrách scedíme – vodu ale uchováme. Do hrnce přidáme mléko, máslo a rozmixujeme. Podle potřeby ještě naředíme vodou z vaření – hrachová kaše má tendenci houstnout. Ochutíme utřeným česnekem, případně dosolíme.
- Párky opečeme na tuku. Na talíři dáme kaši, posypeme ji smaženou cibulkou, lehce omastíme tukem z pečení, přidáme opečené párky a sterilovanou okurku.
Související
-
Jáhlová kaše s rýží
Na jáhly trochu zapomínáme a je to škoda – obsahují spoustu minerálů, vlákninu a taky vitamíny skupiny B. A jsou bezlepkové!
-
Nastavovaná kaše
V případě filmových trháků a seriálů to nezní moc slibně, ale na talíři – to je jiná!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.