Lokše s mákem

Zbylo pár uvařených brambor? Nevyhazujte je!

Ingredience
  • 500 g vařených studených brambor
  • 125-130 g hladké mouky
  •  sůl
  • mouka na vál
  • na dokončení – mletý mák, cukr, máslo

Postup:

  1. Studené vařené brambory (mohou být vařené ve slupce nebo oloupené a vařené v osolené vodě) nastrouháme na mrkvovém struhadle.
  2. Lehce prosypeme moukou, podle potřeby osolíme, nejdřív nožem, pak rukama zpracujeme do hladkého těsta. Podle potřeby můžeme trochu přidat mouku.
  3. Z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na stejně velké kousky a na lehce pomoučeném válu vyvalujeme na tenké placky.
  4. Pečeme z obou stran na suché pánvi – ideálně na tálu klasických kamen. Upečené placky odkládáme na talíř a lehce z jedné strany potřeme rozpuštěným máslem.
  5. Placky pak na talíři posypeme mletým mákem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Podávat můžeme zatočené do ruličky, lépe se pak krájí.

Související