Žemlovka s tvarohem a mákem

Můžete ji podávat teplou i studenou.

Ingredience
  • půl chlebíčkové veky
  • půl litru mléka
  • 1 tučný tvaroh
  • 5 lžic mletého máku
  • asi 4 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • máslo do zapékací mísy nebo pekáčku

Postup:

  1. Smícháme tvaroh s mákem, cukrem a žloutkem.
  2. Zapékací mísu poctivě vymažeme máslem.
  3. Plátky veky smáčíme v mléce a rovnáme je na dno mísy, rozprostřeme na ně náplň a zakryjeme dalšími plátky veky namočenými v mléce. Opakujeme vrstvy a končíme vekou.
  4. Povrch ještě můžeme poklást vločkami másla a v rozehřáté troubě upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.