Žemlovka s tvarohem a mákem
Můžete ji podávat teplou i studenou.
Ingredience
- půl chlebíčkové veky
- půl litru mléka
- 1 tučný tvaroh
- 5 lžic mletého máku
- asi 4 lžíce cukru
- 1 žloutek
- máslo do zapékací mísy nebo pekáčku
Postup:
- Smícháme tvaroh s mákem, cukrem a žloutkem.
- Zapékací mísu poctivě vymažeme máslem.
- Plátky veky smáčíme v mléce a rovnáme je na dno mísy, rozprostřeme na ně náplň a zakryjeme dalšími plátky veky namočenými v mléce. Opakujeme vrstvy a končíme vekou.
- Povrch ještě můžeme poklást vločkami másla a v rozehřáté troubě upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.