Lívance s mákem a medem

Trochu retro, ale dobré.

Ingredience
  • čtvrt litru mléka
  • 1 vejce
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • tuk na smažení
  • mletý mák s cukrem a med

Postup:

  1. V mléce metličkou rozmícháme vejce, přidáme citronovou kůru, špetku soli a postupně zašleháváme mouku. Nakonec s poslední lžicí mouky vešleháme kypřicí prášek.
  2. Na pánvi rozehřejeme tuk, smažíme lívanečky po obou stranách – uvedené množství stačí asi na 14 kousků.
  3. Na talíři pak lívance posypeme mletým mákem s cukrem a pokapeme medem. Pokud máme med zkrystalizovaný, dáme sklenici do teplé vody a necháme rozpustit.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.