Lívance z ovesné mouky

Vyhýbáte se lepku? Sáhněte po ovesné mouce.

Ingredience
  • 250 ml ovesné mouky nebo najemno rozmixovaných ovesných vloček
  • 2 dl podmáslí
  • 1 vejce
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • na ozdobu: švestková povidla, půl měkkého tvarohu rozmíchaného se lžicí kysané smetany a případně trochu cukru
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Vejce rozšleháme v podmáslí, přidáme ovesnou mouku, sodu, vanilkový cukr a špetku soli. Vyjde-li těsto příliš husté, přidáme 1-2 lžíce vody.
  2. Na rozehřátém tuku smažíme lívance po obou stranách, před podáváním je namažeme povidly a zdobíme připraveným tvarohem s kysanou smetanou. Tvaroh můžeme podle chuti osladit, ale povidla bývají sladká dost.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.