Ovesné lívance s brynzou
Když nemáte ovesnou mouku, stačí rozmixovat jemné ovesné vločky.
- 2 dl podmáslí
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1 vejce
- půl lžičky jedlé sody
- tuk na smažení
- 100 g brynzy
- 100-150 g měkkého tvarohu, případně lžíci kysané smetany
- sůl
- 100 g anglické slaniny
- pažitka nebo lahůdková cibulka
Postup:
- Rozšleháme vejce v podmáslí, přidáme mouku, jedlou sodu a špetku soli. Pokud vyjde těsto příliš husté, přidáme 1-2 lžíce vody.
- Na rozehřátém tuku smažíme větší lívance. Na nepřilnavé pánvi stačí trocha tuku pod první smažení.
- Brynzu utřeme s tvarohem, podle chuti dosolíme, případně zjemníme lžicí kysané smetany.
- Rozpečeme nakrájenou anglickou slaninu.
- Lívance potřeme brynzovou pomazánkou, posypeme opraženou slaninou a nakrájenou pažitkou nebo cibulkou.
Související
-
Brynzová pomazánka
Malý slovenský pozdrav – a dejte přednost pravé brynze z ovčího mléka, bez přídavku mléka kravského.
-
Halušky s brynzou
Kdo se nechce pachtit s pravými bramborovými haluškami, použije halušky v sáčku, ale těch brambor je tam pomálu, je to spíš moučná směs.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.