Ovesné lívance s brynzou

Když nemáte ovesnou mouku, stačí rozmixovat jemné ovesné vločky.

Ingredience
  • 2 dl podmáslí
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1 vejce
  • půl lžičky jedlé sody
  • tuk na smažení
  • 100 g brynzy
  • 100-150 g měkkého tvarohu, případně lžíci kysané smetany
  • sůl
  • 100 g anglické slaniny
  • pažitka nebo lahůdková cibulka

Postup:

  1. Rozšleháme vejce v podmáslí, přidáme mouku, jedlou sodu a špetku soli. Pokud vyjde těsto příliš husté, přidáme 1-2 lžíce vody.
  2. Na rozehřátém tuku smažíme větší lívance. Na nepřilnavé pánvi stačí trocha tuku pod první smažení.
  3. Brynzu utřeme s tvarohem, podle chuti dosolíme, případně zjemníme lžicí kysané smetany.
  4. Rozpečeme nakrájenou anglickou slaninu.
  5. Lívance potřeme brynzovou pomazánkou, posypeme opraženou slaninou a nakrájenou pažitkou nebo cibulkou.

Související

  • Brynzová pomazánka

    Malý slovenský pozdrav – a dejte přednost pravé brynze z ovčího mléka, bez přídavku mléka kravského.

  • Halušky s brynzou

    Kdo se nechce pachtit s pravými bramborovými haluškami, použije halušky v sáčku, ale těch brambor je tam pomálu, je to spíš moučná směs.

  • Brynzová kaše

    Chutný pozdrav ze Slovenska. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.