Halušky s brynzou
Kdo se nechce pachtit s pravými bramborovými haluškami, použije halušky v sáčku, ale těch brambor je tam pomálu, je to spíš moučná směs.
Ingredience
- asi půl kg brambor (ne nových)
- 9 vrchovatých lžic hrubé mouky
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 150-200 g brynzy
- 150 g dobrého špeku
- sůl
- cibulová nať
Postup:
- Na oheň dáme hrnec s osolenou vodou a přivedeme k varu.
- Mezitím oloupeme brambory, najemno je nastrouháme a lehce z nich vymačkáme vodu do jiné misky.
- Do brambor přidáme mouky a usazený škrob z odlité bramborové vody, propracujeme do hustého těsta.
- Přes haluškové síto protlačujeme kousky do vařící vody a krátce vaříme – měly by být hotové, když vyplavou. Halušky ze sáčku připravte podle návodu. Hotové vylovíme velkým cedníkem a rozdělíme na teplé talíře.
- Špek nakrájíme na kostičky a na pánvi vysmahneme.
- Jednotlivé porce pak doplníme rozdrobenou brynzou, rozpečeným špekem a cibulovou natí. Vypadá to i hezky na oko, ale nejlíp to chutná pěkně promíchané.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.