Halušky s brynzou

Kdo se nechce pachtit s pravými bramborovými haluškami, použije halušky v sáčku, ale těch brambor je tam pomálu, je to spíš moučná směs.

Ingredience
  • asi půl kg brambor (ne nových)
  • 9 vrchovatých lžic hrubé mouky
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 150-200 g brynzy
  • 150 g dobrého špeku
  • sůl
  • cibulová nať

Postup:

  1. Na oheň dáme hrnec s osolenou vodou a přivedeme k varu.
  2. Mezitím oloupeme brambory, najemno je nastrouháme a lehce z nich vymačkáme vodu do jiné misky.
  3. Do brambor přidáme mouky a usazený škrob z odlité bramborové vody, propracujeme do hustého těsta.
  4. Přes haluškové síto protlačujeme kousky do vařící vody a krátce vaříme – měly by být hotové, když vyplavou. Halušky ze sáčku připravte podle návodu. Hotové vylovíme velkým cedníkem a rozdělíme na teplé talíře.
  5. Špek nakrájíme na kostičky a na pánvi vysmahneme.
  6. Jednotlivé porce pak doplníme rozdrobenou brynzou, rozpečeným špekem a cibulovou natí. Vypadá to i hezky na oko, ale nejlíp to chutná pěkně promíchané.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.