Halušky s brynzou
Kdo se nechce pachtit s pravými bramborovými haluškami, použije halušky v sáčku, ale těch brambor je tam pomálu, je to spíš moučná směs.
- asi půl kg brambor (ne nových)
- 9 vrchovatých lžic hrubé mouky
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 150-200 g brynzy
- 150 g dobrého špeku
- sůl
- cibulová nať
Postup:
- Na oheň dáme hrnec s osolenou vodou a přivedeme k varu.
- Mezitím oloupeme brambory, najemno je nastrouháme a lehce z nich vymačkáme vodu do jiné misky.
- Do brambor přidáme mouky a usazený škrob z odlité bramborové vody, propracujeme do hustého těsta.
- Přes haluškové síto protlačujeme kousky do vařící vody a krátce vaříme – měly by být hotové, když vyplavou. Halušky ze sáčku připravte podle návodu. Hotové vylovíme velkým cedníkem a rozdělíme na teplé talíře.
- Špek nakrájíme na kostičky a na pánvi vysmahneme.
- Jednotlivé porce pak doplníme rozdrobenou brynzou, rozpečeným špekem a cibulovou natí. Vypadá to i hezky na oko, ale nejlíp to chutná pěkně promíchané.
Související
-
Nudle s brynzou a špekem
Variace na slovenské halušky – jednoduchá příprava, jednoduchá kombinace... A jak známo, v jednoduchosti je síla!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.