Obrácený jablečný koláč

Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…

Ingredience
  • 2 větší jablka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 malá lžička mleté skořice
  • 3 vejce
  • 5 lžic cukru moučky
  • 5 lžic hladké mouky
  • půl kypřicího prášku

Postup:

  1. V koláčové formě rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme máslo a rozmícháme.
  2. Na něj naklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a vypneme oheň.
  3. Vejce ušleháme do pěny s cukrem, postupně vešleháme mouku a kypřicí prášek.
  4. Těstem přelijeme připravená jablka ve formě, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a upečeme.
  5. Po upečení lehce objedeme nožem boky formy, pak koláč přikryjeme dostatečně velkým talířem a opatrně překlopíme. Karamelizovaná jablka se dostanou na povrch.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.