Obrácený jablečný koláč
Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…
Ingredience
- 2 větší jablka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1 malá lžička mleté skořice
- 3 vejce
- 5 lžic cukru moučky
- 5 lžic hladké mouky
- půl kypřicího prášku
Postup:
- V koláčové formě rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme máslo a rozmícháme.
- Na něj naklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a vypneme oheň.
- Vejce ušleháme do pěny s cukrem, postupně vešleháme mouku a kypřicí prášek.
- Těstem přelijeme připravená jablka ve formě, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a upečeme.
- Po upečení lehce objedeme nožem boky formy, pak koláč přikryjeme dostatečně velkým talířem a opatrně překlopíme. Karamelizovaná jablka se dostanou na povrch.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.