Obrácený jablečný koláč

Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…

Ingredience
  • 2 větší jablka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 malá lžička mleté skořice
  • 3 vejce
  • 5 lžic cukru moučky
  • 5 lžic hladké mouky
  • půl kypřicího prášku

Postup:

  1. V koláčové formě rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme máslo a rozmícháme.
  2. Na něj naklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a vypneme oheň.
  3. Vejce ušleháme do pěny s cukrem, postupně vešleháme mouku a kypřicí prášek.
  4. Těstem přelijeme připravená jablka ve formě, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a upečeme.
  5. Po upečení lehce objedeme nožem boky formy, pak koláč přikryjeme dostatečně velkým talířem a opatrně překlopíme. Karamelizovaná jablka se dostanou na povrch.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.