Obrácený jablečný koláč
Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…
Ingredience
- 2 větší jablka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1 malá lžička mleté skořice
- 3 vejce
- 5 lžic cukru moučky
- 5 lžic hladké mouky
- půl kypřicího prášku
Postup:
- V koláčové formě rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme máslo a rozmícháme.
- Na něj naklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a vypneme oheň.
- Vejce ušleháme do pěny s cukrem, postupně vešleháme mouku a kypřicí prášek.
- Těstem přelijeme připravená jablka ve formě, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a upečeme.
- Po upečení lehce objedeme nožem boky formy, pak koláč přikryjeme dostatečně velkým talířem a opatrně překlopíme. Karamelizovaná jablka se dostanou na povrch.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.