Rybízový koláč s tvarohem
Osvěžující letní moučník.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru
- ¾ hrnku mléka
- ½ hrnku oleje
- 1 vejce a 1 bílek
- 1 kypřicí prášek
- Náplň: 1 vanička tvarohu, 1 žloutek, půl hrnku cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu, případně 1-2 lžíce mléka, je-li směs příliš tuhá
- miska rybízu
Postup:
- Rybíz opláchneme, necháme okapat a pak bobulky očešeme vidličkou.
- Tvaroh promícháme s cukrem, žloutkem a škrobem, pokud je tvaroh sušší, přidáme mléko, náplň by se měla dát snadno rozetřít na těsto.
- Ušleháme vejce a bílek s cukrem, přišleháme olej, pak vmícháme mléko a nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem.
- Na těsto rozlijeme náplň, rovnoměrně posypeme rybízem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
Související
-
Koláč s jahodami a pudinkem
Před podáváním nechte vychladit v ledničce, je to pak osvěžující zákusek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.