Rybízový koláč s tvarohem

Osvěžující letní moučník.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru
  • ¾ hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 1 vejce a 1 bílek
  • 1 kypřicí prášek
  • Náplň: 1 vanička tvarohu, 1 žloutek, půl hrnku cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu, případně 1-2 lžíce mléka, je-li směs příliš tuhá
  • miska rybízu 

Postup:

  1. Rybíz opláchneme, necháme okapat a pak bobulky očešeme vidličkou.
  2. Tvaroh promícháme s cukrem, žloutkem a škrobem, pokud je tvaroh sušší, přidáme mléko, náplň by se měla dát snadno rozetřít na těsto.
  3. Ušleháme vejce a bílek s cukrem, přišleháme olej, pak vmícháme mléko a nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem.
  4. Těsto vlijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem.
  5. Na těsto rozlijeme náplň, rovnoměrně posypeme rybízem a ve středně předehřáté troubě upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.