Švestkový koláč s tvarohem
Sezóna švestek začíná…
Ingredience
- 1istové těsto – asi 200 g
- 150 g tvarohového sýra typ Cottage
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 malé vejce
- 2-3 lžíce cukru moučky
- šťáva z půlky limetky a trochu strouhané limetkové kůry – chemicky neošetřený plod
- 8-10 švestek
- 1 vanilkový cukr
- mletá skořice
Postup:
- Vyválené těsto položíme do koláčové formy na pečicí papír.
- Na náplň smícháme tvaroh, jogurt, vejce, cukr a limetkovou šťávu a kůru.
- Náplň rozprostřeme na těsto ve firmě, poklademe půlkami vypeckovaných švestek a lehce je poprášíme vanilkovým cukrem a skořicí.
- Upečeme ve středně předehřáté troubě a necháme zchladnout, aby náplň lépe ztuhla.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.