Jahodový koláč s ricottou
Místo ricotty můžete použít měkký tvaroh.
Ingredience
- 220 g polohrubé mouky
- 3-4 lžíce cukru
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- půl kypřicího prášku
- 4-5 lžic oleje
- tuk a mouka do formy
- na náplň: 250 g ricotty, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce cukru moučky, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku a jahody
Postup:
- Nejdřív umícháme náplň – ricottu osladíme podle chuti, přidáme vanilkový cukr, vejce a 1 lžičku pudinkového vanilkového prášku.
- Mouku smícháme s práškem a cukrem.
- V mléce dobře rozmícháme olej a vejce, vlijeme do moučné směsi a vymícháme hladké těsto.
- Těsto přendáme do předem vymazané a vysypané formy, na povrch rozprostřeme tvarohovou náplň a poklademe ji opláchnutými a osušenými jahodami.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě 40-45 minut, před krájením necháme koláč vychladnout.
- Pokud máme málo času, můžeme použít už hotové listové těsto.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.