Jahodový koláč s ricottou

Místo ricotty můžete použít měkký tvaroh.

Ingredience
  • 220 g polohrubé mouky
  • 3-4 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • půl kypřicího prášku
  • 4-5 lžic oleje
  • tuk a mouka do formy
  • na náplň: 250 g ricotty, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce cukru moučky, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku a jahody

Postup:

  1. Nejdřív umícháme náplň – ricottu osladíme podle chuti, přidáme vanilkový cukr, vejce a 1 lžičku pudinkového vanilkového prášku.
  2. Mouku smícháme s práškem a cukrem.
  3. V mléce dobře rozmícháme olej a vejce, vlijeme do moučné směsi a vymícháme hladké těsto.
  4. Těsto přendáme do předem vymazané a vysypané formy, na povrch rozprostřeme tvarohovou náplň a poklademe ji opláchnutými a osušenými jahodami.
  5. Pečeme ve středně předehřáté troubě 40-45 minut, před krájením necháme koláč vychladnout.
  6. Pokud máme málo času, můžeme použít už hotové listové těsto.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.