Drobenkový koláč s ricottou
Místo ricotty můžete použít tvaroh.
Ingredience
- 500 g ricotty
- 110 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce pudinkového prášku nebo škrobu
- Na těsto: 280 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučky, 80 g másla
- 1 vejce, půl kypřicího prášku, 1 lžička citronové kůry, špetka soli
Postup:
- Do mouky s cukrem a práškem přidáme vejce, rozsekané máslo, kůru a špetku soli, propracujeme nožem, pak rukama. Pracujeme rychle, aby se máslo příliš nezahřálo a nevpilo do mouky.
- Hladké těsto zabalíme do mikrotenu a dáme aspoň na hodinu do ledničky.
- Mezitím si umícháme náplň z ricotty, obou cukrů, šťávy a škrobu nebo pudinkového prášku.
- Z vychlazeného těsta odkrojíme asi třetinu, zbytek vyválíme na pomoučeném válu a přeneseme do koláčové formy a přitiskneme i na okraje.
- Náplň z ricotty rovnoměrně naneseme na těsto a z odložené třetiny těsta nahrubo nastrouháme drobenku na povrch koláče.
- Pečeme při 165 stupních asi 40-45 minut.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.