Drobenkový koláč s ricottou

Místo ricotty můžete použít tvaroh.

Ingredience
  • 500 g ricotty
  • 110 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce pudinkového prášku nebo škrobu
  • Na těsto: 280 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučky, 80 g másla
  • 1 vejce, půl kypřicího prášku, 1 lžička citronové kůry, špetka soli

Postup:

  1. Do mouky s cukrem a práškem přidáme vejce, rozsekané máslo, kůru a špetku soli, propracujeme nožem, pak rukama. Pracujeme rychle, aby se máslo příliš nezahřálo a nevpilo do mouky.
  2. Hladké těsto zabalíme do mikrotenu a dáme aspoň na hodinu do ledničky.
  3. Mezitím si umícháme náplň z ricotty, obou cukrů, šťávy a škrobu nebo pudinkového prášku.
  4. Z vychlazeného těsta odkrojíme asi třetinu, zbytek vyválíme na pomoučeném válu a přeneseme do koláčové formy a přitiskneme i na okraje.
  5. Náplň z ricotty rovnoměrně naneseme na těsto a z odložené třetiny těsta nahrubo nastrouháme drobenku na povrch koláče.
  6. Pečeme při 165 stupních asi 40-45 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.