Koláč s tvarohem a švestkami
Podzimní klasika, v zimě můžete použít švestky kompotované.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 100-110 ml mléka
- 30 g másla
- 2 lžíce cukru
- půl kostičky droždí
- špetka soli
- na náplň: 1 měkký tučný nebo polotučný tvaroh, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžička pudinkového prášku
- miska švestek
Postup:
- Do části mléka vmícháme lžičku cukru a nadrobíme droždí a v teple necháme vzejít kvásek.
- Když kvásek vzejde, dáme do mísy mouky, cukr, špetku soli, mléko s rozkvedlaným vejcem a rozehřáté, ale ne horké máslo a nakonec vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
- V teple pod utěrkou necháme kynout.
- Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem a pudinkovým práškem, který při pečení tvaroh zpevní.
- Vykynuté těsto rozválíme pěkně na tenký plát, namotáme na váleček a přeneseme na plech – buď vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem.
- Náplní těsto potřeme a poklademe vypeckovanými švestkami. Pečeme ve středně předehřáté troubě.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka