Koláč s tvarohem a švestkami

Podzimní klasika, v zimě můžete použít švestky kompotované.   

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 100-110 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • půl kostičky droždí
  • špetka soli
  • na náplň: 1 měkký tučný nebo polotučný tvaroh, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžička pudinkového prášku
  • miska švestek

Postup:

  1. Do části mléka vmícháme lžičku cukru a nadrobíme droždí a v teple necháme vzejít kvásek.
  2. Když kvásek vzejde, dáme do mísy mouky, cukr, špetku soli, mléko s rozkvedlaným vejcem a rozehřáté, ale ne horké máslo a nakonec vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  3. V teple pod utěrkou necháme kynout.
  4. Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem a pudinkovým práškem, který při pečení tvaroh zpevní.
  5. Vykynuté těsto rozválíme pěkně na tenký plát, namotáme na váleček a přeneseme na plech – buď vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem.
  6. Náplní těsto potřeme a poklademe vypeckovanými švestkami. Pečeme ve středně předehřáté troubě.

Související