Sypaný tvarohový koláč
Suroviny na těsto opravdu sypeme…
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- půl hrnku cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2-3 lžíce cukru, 1vanilkový cukr, 2 vejce, 330 ml mléka, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, hrst rozinek
- 70-80 g másla plus na plech
Postup:
- Smícháme mouku, cukr a kypřicí prášek.
- Na náplň smícháme tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, mlékem, pudinkovým práškem a opláchnutými rozinkami.
- Polovinu směsi rovnoměrně vysypeme na dobře vymazaný menší plech.
- Tvarohovou směs rovnoměrně rozlijeme na moučnou vrstvu na plechu a opět rovnoměrně zasypeme druhou částí moučné směsi.
- Celý povrch poklademe tenkými plátky másla a dáme do středně předehřáté trouby.
- Pečeme, až povrch zrůžoví. Můžeme udělat test špejlí, po vytáhnutí by měla být suchá.
- Necháme zchladnout, ideálně přes noc a pak krájíme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.