Sypaný tvarohový koláč

Suroviny na těsto opravdu sypeme…

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • půl hrnku cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2-3 lžíce cukru, 1vanilkový cukr, 2 vejce, 330 ml mléka, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, hrst rozinek
  • 70-80 g másla plus na plech

Postup:

  1. Smícháme mouku, cukr a kypřicí prášek.
  2. Na náplň smícháme tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, mlékem, pudinkovým práškem a opláchnutými rozinkami.
  3. Polovinu směsi rovnoměrně vysypeme na dobře vymazaný menší plech.
  4. Tvarohovou směs rovnoměrně rozlijeme na moučnou vrstvu na plechu a opět rovnoměrně zasypeme druhou částí moučné směsi.
  5. Celý povrch poklademe tenkými plátky másla a dáme do středně předehřáté trouby.
  6. Pečeme, až povrch zrůžoví. Můžeme udělat test špejlí, po vytáhnutí by měla být suchá.
  7. Necháme zchladnout, ideálně přes noc a pak krájíme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.