Litý koláč s tvarohem a meruňkami
Ovoce můžete měnit podle sezóny.
Ingredience
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 110 g cukru a 1 vanilkový cukr
- 150 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 lžičku kypřicího prášku
- špetku soli, trochu strouhané citronové kůry
- náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, asi 2 lžíce mléka a 1 lžička vanilkového pudinkového prášku
- meruňky, tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
Postup:
- Zapneme troubu a vyhříváme na 180 stupňů. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na osminy nebo čtvrtiny podle toho, jak jsou velké.
- Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem.
- Tvaroh umícháme s vejcem a cukry do hladka.
- Ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny, přidáme olej a mléko a postupně zašleháváme směs mouky, cukru, vanilkového cukru, kypřicího prášku a soli – předem si to smícháme v jiné míse.
- Těsto vlijeme do připravené formy, na povrch rovnoměrně rozlijeme tvarohovou náplň a poklademe nakrájenými meruňkami.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut, uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené – špejle by po vytažení měla zůstat suchá. Krájíme až po vychladnutí.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.