Křehký koláč

Ovoce můžete střídat podle chuti.

Ingredience
  • 240 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 80 g cukru moučky
  • Náplň: 1 ricotta, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžička pudinkového prášku, případně 1 vanilkový cukr a 50 ml šlehačky
  • 1 pomeranč

Postup:

  1. Mouku smícháme s cukrem, nakrájíme do toho máslo a rychle zpracujeme na těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme na hodinu do chladničky.
  2. Náplň připravíme smícháním všech surovin – ricotta, cukr, šlehačka, vejce, pudinkový prášek a případně i vanilkový cukr, zvlášť je-li ovoce kyselejší.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a vyložíme jím koláčovou formu – vytvarujeme i na okraje. Zbylé těsto odkrojíme.
  4. Náplň rovnoměrně rozvrstvíme na těsto a ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a vytvoříme mřížku na náplni.
  5. Vložíme do středně předehřáté trouby a asi 40 až 45 minut pečeme, až okraje zrůžoví.
  6. Krájíme až po zchladnutí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.