Křehký koláč
Ovoce můžete střídat podle chuti.
Ingredience
- 240 g hladké mouky
- 160 g másla
- 80 g cukru moučky
- Náplň: 1 ricotta, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžička pudinkového prášku, případně 1 vanilkový cukr a 50 ml šlehačky
- 1 pomeranč
Postup:
- Mouku smícháme s cukrem, nakrájíme do toho máslo a rychle zpracujeme na těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme na hodinu do chladničky.
- Náplň připravíme smícháním všech surovin – ricotta, cukr, šlehačka, vejce, pudinkový prášek a případně i vanilkový cukr, zvlášť je-li ovoce kyselejší.
- Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a vyložíme jím koláčovou formu – vytvarujeme i na okraje. Zbylé těsto odkrojíme.
- Náplň rovnoměrně rozvrstvíme na těsto a ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a vytvoříme mřížku na náplni.
- Vložíme do středně předehřáté trouby a asi 40 až 45 minut pečeme, až okraje zrůžoví.
- Krájíme až po zchladnutí.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.