Mrkvový koláč
Nebojte se, není to ten pro zajíce z vtipu…
Ingredience
- 650 g polohrubé mouky – odebereme 2 lžíce
- 2 lžíce hladké mouky
- ¾ kostky droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce kysané smetany
- půl dl oleje
- 100 ml cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- náplň: 3-4 mrkve, 1-2 vanilkové cukry, mletá skořice, rozinky
- drobenka a trochu strouhaného kokosu
Postup:
- Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
- Do mouky dáme cukr, sůl, vlijeme kvásek a zbylé mléko, přidáme žloutek, smetanu, olej a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou hodinu kynout.
- Mezitím nastrouháme mrkev, osladíme vanilkovým cukrem, přidáme skořici, mírně podlijeme a podusíme. V závěru přidáme rozinky a necháme zchladnout.
- Vykynuté těsto rozprostřeme na plech na pečicí papírem – jde to lépe, když si dlaně potřeme olejem.
- Na těsto rozprostřeme mrkev, posypeme drobenkou a kokosem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.