Mrkvový koláč

Nebojte se, není to ten pro zajíce z vtipu…

Ingredience
  • 650 g polohrubé mouky – odebereme 2 lžíce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ¾ kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce kysané smetany
  • půl dl oleje
  • 100 ml cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • náplň: 3-4 mrkve, 1-2 vanilkové cukry, mletá skořice, rozinky
  • drobenka a trochu strouhaného kokosu

Postup:

  1. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
  2. Do mouky dáme cukr, sůl, vlijeme kvásek a zbylé mléko, přidáme žloutek, smetanu, olej a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou hodinu kynout.
  3. Mezitím nastrouháme mrkev, osladíme vanilkovým cukrem, přidáme skořici, mírně podlijeme a podusíme. V závěru přidáme rozinky a necháme zchladnout.
  4. Vykynuté těsto rozprostřeme na plech na pečicí papírem – jde to lépe, když si dlaně potřeme olejem.
  5. Na těsto rozprostřeme mrkev, posypeme drobenkou a kokosem a ve středně předehřáté troubě upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.