Mrkvový závin
Méně obvyklé, ale moc dobré.
Ingredience
- 200 g listového těsta
- 300 g mrkve, případně část nahradit jablkem – podle chuti
- hrst rozinek
- 1 lžíce cukru – podle chuti
- 1 lžička pudinkového prášku
- skořice mletá
- citronová kůra a šťáva
- 1 vejce
Postup:
- Mrkev oškrábeme, nastrouháme a přimícháme rozinky, citronovou šťávu, trochu citronové kůry, skořici, cukr a lžičku pudinkového prášku, který vstřebá vlhkost.
- Těsto rozválíme do tenka na obdélník, rovnoměrně na něj rozvrstvíme mrkvovou náplň a necháme kousek volného těsta na jedné z kratších stran. Ten volný kousek potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lépe se pak slepí a náplň nevytéká.
- Zahneme delší boční strany asi na 1 cm a z kratší strany zavineme směrem k té vajíčkem potřené straně. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a umístíme švem dolů.
- Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, párkrát propíchneme špejlí a dáme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů. Upečeme do zlatova. Před krájením necháme raději vystydnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?