Mrkvový závin
Méně obvyklé, ale moc dobré.
Ingredience
- 200 g listového těsta
- 300 g mrkve, případně část nahradit jablkem – podle chuti
- hrst rozinek
- 1 lžíce cukru – podle chuti
- 1 lžička pudinkového prášku
- skořice mletá
- citronová kůra a šťáva
- 1 vejce
Postup:
- Mrkev oškrábeme, nastrouháme a přimícháme rozinky, citronovou šťávu, trochu citronové kůry, skořici, cukr a lžičku pudinkového prášku, který vstřebá vlhkost.
- Těsto rozválíme do tenka na obdélník, rovnoměrně na něj rozvrstvíme mrkvovou náplň a necháme kousek volného těsta na jedné z kratších stran. Ten volný kousek potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lépe se pak slepí a náplň nevytéká.
- Zahneme delší boční strany asi na 1 cm a z kratší strany zavineme směrem k té vajíčkem potřené straně. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a umístíme švem dolů.
- Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, párkrát propíchneme špejlí a dáme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů. Upečeme do zlatova. Před krájením necháme raději vystydnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.