Mrkvový závin
Méně obvyklé, ale moc dobré.
Ingredience
- 200 g listového těsta
- 300 g mrkve, případně část nahradit jablkem – podle chuti
- hrst rozinek
- 1 lžíce cukru – podle chuti
- 1 lžička pudinkového prášku
- skořice mletá
- citronová kůra a šťáva
- 1 vejce
Postup:
- Mrkev oškrábeme, nastrouháme a přimícháme rozinky, citronovou šťávu, trochu citronové kůry, skořici, cukr a lžičku pudinkového prášku, který vstřebá vlhkost.
- Těsto rozválíme do tenka na obdélník, rovnoměrně na něj rozvrstvíme mrkvovou náplň a necháme kousek volného těsta na jedné z kratších stran. Ten volný kousek potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lépe se pak slepí a náplň nevytéká.
- Zahneme delší boční strany asi na 1 cm a z kratší strany zavineme směrem k té vajíčkem potřené straně. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a umístíme švem dolů.
- Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, párkrát propíchneme špejlí a dáme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů. Upečeme do zlatova. Před krájením necháme raději vystydnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.