Mrkvový závin

Méně obvyklé, ale moc dobré.

Ingredience
  • 200 g listového těsta
  • 300 g mrkve, případně část nahradit jablkem – podle chuti
  • hrst rozinek
  • 1 lžíce cukru – podle chuti
  • 1 lžička pudinkového prášku
  • skořice mletá
  • citronová kůra a šťáva
  • 1 vejce

Postup:

  1. Mrkev oškrábeme, nastrouháme a přimícháme rozinky, citronovou šťávu, trochu citronové kůry, skořici, cukr a lžičku pudinkového prášku, který vstřebá vlhkost.
  2. Těsto rozválíme do tenka na obdélník, rovnoměrně na něj rozvrstvíme mrkvovou náplň a necháme kousek volného těsta na jedné z kratších stran. Ten volný kousek potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lépe se pak slepí a náplň nevytéká.
  3. Zahneme delší boční strany asi na 1 cm a z kratší strany zavineme směrem k té vajíčkem potřené straně. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a umístíme švem dolů.
  4. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, párkrát propíchneme špejlí a dáme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů. Upečeme do zlatova. Před krájením necháme raději vystydnout.

Související